Gezmek hastalık gibi birşey. Gezdikçe çoğalan bir istek hep yeni yerler arayışı uçak biletlerini kovalamaca falan ama gezmedikçe de azalan bir ilgi Acun’a dönüş Survivor’dan gelen sahte mutluluk. İşte bu gezi Kasım 2014’te yine bir gezme tutkusuyla vuku buldu.
Benim bünyem sıcağı ile, yemeği ile, birazcık böceği, birazcık kiri ile Asya’yı kaldırır diyorsanız Hanoi size göre bir yer. Bangkok’u gördüm Vietnam’da yapabilirim diyorsanız da aman uyarayım Bangkok Hanoi’nin yanında Paris…
Vietnam kuzeyden güneye uzun ince bir ülke. Kuzey, orta ve güney birbirinden epey farklı. Vietnam’ın başkenti kuzeyde bulunan Hanoi şehri. Filmlerde Asya’ya dair gördüğüm tüm sahneleri Vietnam gezimde bizzat yaşadım; aşırı nemli bir hava, düzensiz caddeler, karmaşık trafik akışı, devamlı gülümseyen insanlar, bol gürültülü sokaklar.
Yaptığım tüm araştırmalar gösterdi ki gezilere çıkmadan önce okuduğumuz korkutucu hikayeler biz İstanbul’lular için fasa fiso. Hanoi’de görüp de İstanbul’da asla olmaz dediğim tek şey trafikteki karmaşayı saygı ile çözmeleri olmuştu. Yoksa pis restoranlar, garip sokak yemekleri (bkz. kelle), nem, sokağa işeyenler, kap-kaç bizim zaten aşılandığımız mikroplar.

Hanoi’ye daha ilk adım attığım anda beni şok eden şey trafik oldu. Bunu çok okudum ama yazılanların bu kadar gerçek olduğunu düşünmemiştim. Akan motor trafiğini izlerken başım döndü. Her yönden gelen, her yöne giden, trafik ışıklarının hiç kullanılmadığı bir yol düşünün. Herkesin kafasında rengarenk kasklar var. Ağızlarında ise uçuşan börtü böceğe karşı maskeler takılı. Her Vietnamlı’nın en az 2 motoru olurmuş. Biri işe giderken kullanmak için minik scooter, biri ailecek kullanmak için biraz daha geniş scooter. Ailecek derken şunu düşünün, bir scootera ortalama 3 kişi biniyor. Anne, baba, babanın önünde ayakta bir çocuk (bunun uyuyanını da gördüm kafasını babasının gidon tutan koluna dayamıştı), anneyle babanın arasına sıkıştırılmış ikinci çocuk.

Hanoi’de karşıdan karşıya geçiş başlı başına bir deneyim. Eğer yolunuz buralara düşerse şimdi burayı iyi okuyun. Kimse size yol vermeyecek. Önünüzden yüzlerce motor akacak ama ne yaya geçidinde ne de ışıklarda durmayacaklar. O halde yola atlayacaksınız. Çünkü eninde sonunda duracaklar diye düşünüyorsunuz değil mi? Hayır! durmuyorlar. Sağınızdan solunuzdan geçmeye devam ediyorlar, ancak asla size yola atladınız diye de sinirlenmiyorlar, zaten kornaya hiç basmıyorlar. Çünkü gelişmiş refleksleri bu. Yolda önlerine çıkan insanların yürüyeceklerini farz ederek aynı hızla üzerinize sürüyorlar. Asla yolun ortasında durup motorlara yol vermeyin, ışık görmüş tavşan gibi şaşırıyorlar. Tek yapmanız gereken sanki boş bir yolda yürüyormuşçasına yola atlamak ve sakince yürümeye devam etmek, ne gelene bakın ne durun ne de koşun.

Vietnam yakın tarihinde dünyanın öbür ucundaki Amerika ile önemli bir kurtuluş savaşı veriyor. Bundan dolayı halen savaşın etkisi çok net görünebiliyor. Kurtuluşlarını sağlayan ve kuzey-güney Vietnam’ı birleştiren Ho Chi Minh (Bkz. Atatürk) ülkede çok saygı görüyor. Ülke, kendisinin kurduğu Komünist Parti ile yönetiliyor ancak halk yöneticiler için oylama yapabiliyor. Özellikle Hanoi komünizmin etkisini çok taşıyor, batı markaları neredeyse hiç yok. Kendi kültürleri kendisine yeten bir toplum. Ancak tüm yapılanlara rağmen Amerikalılar hakkında hiçbir kötü söz duymadım. Ben o kadar sinirliyim ki önce buna bir anlam verememiştim ancak sonra bir rehber “ben müfredat dahilinde konuşmak zorundayım ama siz sorun isterseniz” diyince aydınlanmamı yaşadım. Amerika hakkında kötü konuşmak yasak. Ben tüm Vietnamlılar adına kullanılan portakal gazı ve halen sakat doğan çocuklar için, tecavüze uğrayan tüm kadınlar için, kıyıma uğrayan köyler için bol bol küfrettim.


Ho Chi Minh Müzesi hem içerisindeki pop art ile hem de Ho Chi Minh’e saygı niteliğinde yaptığı işleri görmek için gezilebilir. Benim bu müze gezisinden içimi burkan tek şey batı devletleri ile yaptıkları basit konferansları bile o kadar değerli görüp burada çekilmiş amatör resimleri koca koca çerçevelerle sergilemeleri oldu.

Hanoi’de yürüyerek gezilebilen bir başka yer Konfüçyus Tapınağı. Burası Konfüçyus’a adanan ülkenin ilk üniversitesi aslında. Şu anda ise sadece turistik bir alan. Bir gelenek olarak okullarından mezun olan öğrenciler mezuniyet kıyafetleri ile buraya gelip toplu fotoğraf çektirirlermiş. Bundan dolayı içerisi geleneksel kıyafetler giymiş yüzlerce genç ile doluydu. Birçoğu da turistlerle ingilizce konuşmak için can atıyordu. Maalesef konuştuğumuz çoğu kişinin hatta bazı rehberlerin bile ingilizceleri çok yetersizdi.



Hanoi’de kaldırımlar tamamen eşyalarla işgal edilmiş, scooterlar zaten her yerde. Vietnam’a gidene kadar bizim kaldırımlarda giden motorlara kızıyordum ama bu durumu orada o kadar kanıksadım ki döndüğümde Asya’lı olduğumuzu kabullenip kaldırımda beni ezmeye kalkan hıyarlara artık sinirlenmiyorum. Ancak tarihte orta Avrupa yerine Doğu Anadolu’ya göç eden atalarımı arada anıyorum.
Vietnam’a yerleşmek
Arsızlığımdan mı bilmem gittiğim her yere yerleşmek istiyorum. Soğukmuş, sıcakmış, krallıkmış, demokratikmiş umurumda değil. Ülkeye, kültüre, yemeğine, siyasetine hiçbir bağım kalmadı. Değerlerini koruyamayan neresine dokunsak elimizde kalan bir toplumuz. Bundan dolayı yurt dışına çıktığımızda mutlaka emlakçı vitrinlerini kolaçan ederiz. Vietnam’ın başkenti Hanoi’de derme çatma evler bile çok pahalı. Komünist Vietnam’da zaten emlak alım satımında bazı kısıtlamalar varmış ancak bir de şehir merkezi olunca arsa bedelleri dudak uçuklatacak fiyatlara ulaşmış.
Vietnam vizesi nasıl alınır?
Vietnam daha vizesini alırken ne kadar değişik bir deneyim yaşayacağımızı hissettirdi. Bana deseler ki pasaportunu bir kargo poşetine koyacaksın, içine de 130$ koyacaksın ve Ankara’daki Vietnam Konsolosluğu’nda telefonla konuştuğun, sadece ismini bildiğin bir adama yollayacaksın hadi canım derdim. Ancak Vietnam vizesi ne kadar araştırırsanız o kadar bulamaç olan bir konu. Biz de haliyle ne olursa olsun diyerek pasaportları kargoladık. Konsolosluktaki görevli o kadar ilgili ve takipçiydi ki vizeler kısa sürede pasaporta basılı olarak elimize ulaştı. 80$’ı konsolosluğa C1 belgesi için verdik. İkinci yöntem olarak Vietnam’da bir tur satın alıp firmadan size bu belgeyi posta ile göndermesini de isteyebilirsiniz böylece 80$’ınızla bir tur sahibi olursunuz ancak biz orijinal belge peşinde koşmaktansa turlarımızın hepsini Vietnam’a gidip orada ayarlamayı tercih ettik.
Hanoi’den Tam Coc veya Ha Long Bay turu yapılabilir. Vietnam’da ne yenir ve Vietnam’ın tarihi, güney Vietnam Ho Chi Minh yazımda.
Yazıdaki rotam; Hoan Kiem Gölü, Ho Chi Minh Müzesi, Temple of Literature (Konfüçyus Tapınağı)
Paylaş

Takip Et!




Güzel bir gezi yazısı olmuş, eklediğin görüşlerini beğendim. Hanoi’ye gitsem sanki orasını ben de bu gözle görür ve böylesi karşılaştırmalar yapardım. Bir tek kuzey ve güneyi birleştiren kişiyi Atatürk’e benzetmen bana fazla geldi; bana göre Atatürk kimseyle karşılaştırılamaz, ben öyle yetiştirildim. Ellerine sağlık, en kısa sürede diğer gezi yazılarını da okuyacağım, lütfen gezmeye ve oraları yazmaya devam et.
Tesekkurler canim ho chi minh ve ataturk benzetmesi ulkelerinin kurtaricisi olma ve sevilmeleri acisindandi…vietnam icin daha cok farkli yerlerde devam yazilarim gelecek…
Çok başarılı, ilgi çekici ve gerçeklerle yüzleştirici bir yazı olmuş. Adeta kurgulanmış bir öykü gibi sıkılmadan, bıkmadan bir çırpıda okudum. Zaten uzakdoğu memleketleri ve benzeri kültürler her zaman ilgimi ve dikkatimi çekmiştir ki henüz kısmet olmadı gitmek. Merakla diğer yazılarının da tümünü okuyup, içimdeki seyahat aşkını canlandırıp, alıp başımı gideceğim. Ondan korkuyorum. 🙂 Sevgiler.
Teşekkürler Serdar, geze geze yaşayalım…
Selamlar,
Öncelikle yazı için teşekkürler.
Vietnam vizesi aynen bahsettiğin gibi oldukça karışık bir konu. Ankara’daki Vietnam Konsolosluğu’na ait iletişim bilgilerini paylaşabilirsen çok sevinirim.Mail adresini sitede bulamadığım için burdan yazıyorum.
Teşekkürler
Merhaba,
Bir ay önce doğum yaptığım için henüz cevap dönebiliyorum umarım geç kalmamışımdır.
Vietnam vizesi için yazıştığım kişinin mail adresi maalesef iş bilgisayarımda kaldı ancak önce konsolosluğu arayıp oradan bir yetkili maili istemiştik. Muhtemelen aynı kişinin mailini alacaksınız.
İyi tatiller.
Merhabalar,
Ne kadar temiz bir anlatım olmuş, çok faydalandım. Teşekkür ediyorum. Rica etsem aşağıdaki önerinizi biraz açıklayabilir misiniz. Bunu sağlayan bir tur bulamadım, örneğin Ha Long turunu şimdiden alsam, firma bana Kapıda Vize için onay formu sağlayabilir mi? Tur öneriniz varsa çok çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden
Vietnam Vizesi Nasıl alınır:
İkinci yöntem olarak Vietnam’da bir tur satın alıp firmadan size bu belgeyi posta ile göndermesini de isteyebilirsiniz
Merhaba biz tur satin alarak vize almayi secmedik cunku tur firmasindan orjinal bir belge beklemek gerekiyordu. Bunun icin ugrasmak istemedik.. halong bay turunu otelden satin aldik bence turlar arasinda buyuk bir fark yok..
Vietnamda vizenizi hiç uzattınızmı yada böyle bir imkan varmı vietnamda immigration office hakkında bir bilginiz var mı daha önce filipinde gittim 1 yıl yaşadım sorun yaşamadım her ay vizeni uzatabiliyorsun bu konuda bana bilgi verebilir misiniz
merhaba Vietnam’da vize uzatmayla ilgili inanınki bir bilgim yok.
vize işleri mevzuatlara bağlı bugün bildiğim yarın geçerli olmayabilir de resmi bir kurumdan bilgi almanızı tavsiye ederim.
sevgiler.
Güzel yazınız için teşekkürler.
Bendeniz Vietnamda pasaportumdan dolayı 3 ay vizeden muaf kalabilicek konumdayım. Ve bir ev, condo, oda her neyse kiralayarak orda uzun süreli yaşayabilir miyim onu araştırıyorum. Tayland ve Filipinler deneyimlerim var. Mütevazı bir stüdyo veya apartment fiyatları nedir acaba. Ho Chi Min veya tavsiye edebileceğiniz başka bir şehirde. Kuzeyde değil ama. Bir yabancının yaşam ve geçim konularında küçük bilgiler verebilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba Mustafa bey,
ne kadar güzel bir soru keşke ben de Vietnam’da yaşasaydım. Ben sadece turist olarak Vietnam’ı gezdim.
Naçizane önerim olabilir sadece; Kuzey istemiyorsanız Ho Chi Min bence rahat edeceğiniz bir yer. Kiralık rakamları bilmiyorum Vietnam’ın çok ucuz olmadığını tahmin ediyorum sadece konaklama açısından.
benim gözlemlediğim yabancılar için çok zor adapte olunacak bir yer değil (özellikle güney).
yolunuz açık olsun, sevgiler.
slm vietnam nasıl bir şehir sizce gelir düzeyi yüksek mi orada görüştügüm arkadasım var onun yanına gitmek istiyorum
merhaba gelir düzeyi hakkında hiçbir fikrim yok, google yardımcı olur sanırım, halk neyle geçiniyor derseniz tarım gibi duruyor. Gelir düzeyi iyiyse ben de yaşarım 🙂 Ancak şunu söyleyebilirim vietnam’da evler metrekare başına çok pahalı bunu rehberimiz söylemişti.