Bursa, İstanbul’dan bir taş atımı uzaklıkta sayılır. Yıllardır alıcı gözle gezmeyi ertelediğim Bursa; Cumalıkızık, Tirilye, Gölyazı gibi minicik ilçeleri ile hafta sonu şehir dışına kaçış için en güzel alternatiflerden biriymiş meğer.

Cumalıkızık

unesco world herritage cumalikizik village in bursa turkey

Cumalıkızık, Uludağ’ın kuzey yamaçlarındaki kızık köylerinden biri. Dar, taşlı sokaklarda rengarenk, cumbalı tarihi Osmanlı evleri hala orjinalliğini korumakta. Değerlerini koruyabilen Cumalıkızık Unesco Dünya Mirası listesine de girmeyi başarmış!

Bursa cumalikizik village's narrow streetsBurası Cumalıkızık’ın en dar sokağı. Adı: Cin Çıkmazı. Sadece bir ustanın duvar örebileceği kadar aralık bırakılmış. Yazar, yoğun yağmurda, şemsiyenin bile sığmadığı bu saçak altı fotoğrafı darlığı gösterebilmek için gönüllü olarak çektirmiştir.

cumalikizik jams

Cumalıkızık’ta yerel halk gözleme dükkanları ile geçinirken; tarhana, erişte, reçel gibi ev yapımı yiyecekler de satıyorlar. Köyü gezerken Kapadokya’nın başına gelen Asmalı Konak tadında bir dizi turizmi de gözüme çarptı malesef. Unesco Dünya Mirası listesine girmiş bir köy, dizi ile tanınmaya gerek!

Unesco house and etnography museum in cumalikizik
Cumalıkızık’ta etnografya müzesi ve Unesco evi gezilebilir

Bursa

Bursa hala Osmanlı’nın başkenti gibi, enerjisi çok yüksek. Tarihi dokusunu korumuş ancak modern dünyadan da geri kalmamış. Caddeler kalabalık mı kalabalık, hanlar halen ticaretin merkezi gibi. Bursa o kadar karmaşık yapıda ve önemli bir şehir ki çeşitli konularda yapılan anketlere göre her zaman genel ülke ortalaması Bursa’dan alınabiliyormuş.

Şehirde birçok Han var. Bizim ilk girdiğimiz Pirinç Han‘dı. Malesef burası kafelere kiralanmış, han mimarisi tamamen görmezden gelinerek açık avlu kapatılmış ve çok zevksiz döşenmiş kafelerle donatılmış. Neyseki sonraki ziyaretlerde böyle bir görüntü görmedik.

Hanlar, külliyelere gelir getirmek için yapılan ticari merkezlerdir. Bundan dolayı İpek Han‘da 1400’lerde bu amaçla yapılmış. İpek tüccarlarının toplanma yeri olduğundan dolayı adı İpek Han olarak kalmış.Tarihi dokusuna zarar verilmeden korunmuş bir han.

Koza Khan two floors and garden

Koza Han da Ulu Cami gibi tarihin derinliklerinden kalan ama misyonunu eski günlerdeki gibi devam ettirebilen bir yer. İki katlı hanın üst katları tamamen ipek ürünler satan dükkanlarla dolu. Avlunun ortasında bir şadırvan ve üzerinde bir mescit bulunuyor. Koza Han, 15. yy’da yabancı esnafın da olduğu tam bir ticaret merkeziymiş.

Grand Mosque of Bursa two women prayUlu Cami beni en çok şaşırtan cami oldu. Daha içine girer girmez kendimi bir dönem filminde hisettim. O kadar cami gezdim Ulu Cami kadar hayat dolu olanına rastlamadım. Abdesthanenin içeride olmasıyla zaten ibadet hazırlığı Cami içinde başlıyor ve bu da hep bir hareket oluşturuyor. Koca Cami’nin neredeyse her köşesinde insanlar Kur’an okuyup, dini sohbetler ediyorlar.

People are praying in grand mosque of bursa
Turistlerin yoğunluğuna karşın birçok insan Ulu Cami’yi ibadet yeri olarak kullanabiliyor

Bursa’da İskender Kebap: Biz üşenmedik 40 dakika yağmur altında sıra bekleyerek Kebapçı İskender’e girdik. Burası en eskisiymiş, zaten minicik bir yer. İskender fiyatları: 1 porsiyon 25TL, 1,5 porsiyon 34 TL, çocuk porsiyon 15.50TL. Et çok güzel ancak yoğunluktan dolayı eti önceden kesip beklettikleri için et bekleme esnasında biraz haşlanıyor bu da iskenderin lezzetini bozuyor. İstanbul’da çok yakın bir lezzet -hatta bence bir tık daha iyi- için İçerenköy’deki Uludağ Kebapçısı Cemal&Cemil Usta’yı rahatlıkla tavsiye edebilirim.

Tirilye

Marmara Denizi’nin kıyısında Mudanya Belediyesi’ne bağlı minicik bir kasaba. Gidene kadar varlığından haberdar değildim ancak zeytini ve zeytinyağı ile meşhurmuş. Çoğu göçmen olan yereller CHP’li bir belde olmaktan gurur duyuyorlar. Neredeyse her evde ve dükkanda Atatürk posteri asılı.

stone school in tirilye bursa
Taş Mektep Tirilye’nin simgelerinden biri. Tanzimat Fermanı’yla başlayan batılılaşma sonucu 1909’da açılmış. 1924 ise Rum’ların Türkiye’yi terk etmesi ile öksüzler yurdu ve okul olarak devam etmiş. Göç sorunu okulun nüfusunu da etkilemiş ve terk edilmeye mahkum kalmış.
tirilye on the road to camlikahve
Çamlıkahve yolunda fotoğraf molası
photo love
Tamzara Tur’la gittiğim bu kısa fotoğraf gezisi Mehmet Ertekin hocanın rehberliğinde, Bursa’nın sokaklarına dokunarak geçti

colorfull tires in tirilye bursa

Hayattan zevk alan insan çirkinlikleri güzelleştirmeyi bilir

flowers on the wall tirilye bursa

grandfather form tirilye, bursa
ülkemizin misafir canlısı tatlı dedesi

Gölyazı

Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında kurulmuş yarımada şeklinde, M.Ö. 5. yy’a dayanan antik bir kent. Nilüfer Belediyesine bağlı. Girişinde şu anda Gölyazı Kültürevi olan, Aziz Panteleimon Kilisesi var. Ben gittiğimde orienteering yarışlarının ödül töreni olduğundan malesef kiliseyi detaylı gezemedim. Gölyazı kışın sular yükselince ada halini alırmış işte ada kısmının girişinde bulunan ve 750 yaşında olduğu tahmin edilen neredeyse yatay ağaç olan dev Ağlayan Çınar da görülmeye değer.

uluabat lake golyazi bursa
Uluabat Gölü kıyısında yürüyüş Gölyazı’nın olmazsa olmazı
fishermen are working in golyazi bursa
Uluabat yaşayan bir göl, balıkçılık da Gölyazı’nın geçim kalemlerinden biri. Resimdeki ağı saatlerce açmaya çalışanlara sordum, ağ her zaman bu kadar karışmazmış hatta 2 yıl gidermiş ancak önceki gün çıkan rüzgar ağı birbirine katmış.
sandal on the coast of uluabat lake
Sandallarla Uluabat Gölü’nde gezintiye çıkılabilir. Hatta baharda Nilüfer tarlalarına gidiliyormuş, ikinci defa gelmek için güzel bir neden!
bursa uluabat lake sunset
gezginin beklediği huzur

Yazıdaki rotam; Cumalıkızık, Bursa Pirinç Han, Koza Han, Ulu Cami, Tirilye, Gölyazı

Paylaş
Facebooktwitter
Takip Et!
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.