Reykjavik İzlanda’nın 200 bin nüfuslu başkenti. Göç sayesinde adanın en kalabalık ili. İzlanda programımda beni heyecanlandıran bir yer değildi. Yaptığım araştırmalarda da fazla cezbedici bir yönünü bulamamıştım ancak farkettim ki gelişmişlik zaten bir güzellik. Soğuktan dolayı yaşama koşullarının bu kadar zor olduğu bir yer bile üstelik pahalılığına ve musluklarındaki hisrojensülfat kokusuna rağmen bana burada yaşarım dedirtti.

Nautholsvik Jeotermal Sahil İzlanda’nın en kafadan kontak projesi. 2000 yılında denizin içine duvar örülerek küçük bir gölcük yaratılıyor. Bu gölcüğe de jeotermal kaynaktan sıcak su aktarılıyor. Memleketten 24 enlem kuzeydeyiz ama Kuzey Atlantik Denizi oldu mu sana Akdeniz! Deniz suyu sıcaklığını yazın 12 dereceden 19 dereceye çıkartmayı başarmışlar. Resimde görüldüğü gibi 23 Eylül’de de yüzenler vardı.

Nautholsvik Geothermal Beach
Bana memleketini söyle sana ne kadar üşüyeceğini söyleyeyim

Pearl

the pearl perlan in iceland
Pearl, Reykjavik’e jeotermalden dağıtılacak suyun depolandığı yer. Aslında depolama alanıyken modern mimarisi sayesinde turistik bir merkez olmuş. Resimdeki gibi 6 su tankı var ve her biri 4 milyon metreküp su barındırıyor. Tepedeki dev kubbenin içi ise dönen restoran

Hallgrimskirkja Kilisesi İzlanda’nın en büyük Luteryen Kilisesi ve 6. en uzun yapısı bundan dolayı Reykjavik’te yön bulmak için birebir. Yüksekliği 73m. İzlanda’nın doğasında sık sık rastlanan bazalt akıntılardan esinlenilmiş bir mimarisi var. İsmi bir şairden geliyor ve girişinde kocaman bir heykel var, kendisi Kolomb’dan yüzlerce yıl önce Amerika’ya gittiği tahmin edilen Viking’li Leif Erikson.

Skolavördistigur street and hallgrimskirkja church
Hallgrimskirkja Kilisesi ve İzlanda’nın iki meşhur sokağından biri olan Skolavördistigur

inside of hallgrimskirkja church

Hallgrimskirkja Kilisesi’nin en büyük özelliklerinden biri de içerisindeki 4 katlı org. Orga bağlı olan körüklerle verilen hava 5275 metal borudan geçerek kilisenin içerisinde duyuluyor. Resimde karşıdaki borular aslında orgun bir parçası.

Hallgrimskirkja Church Tower city view
Hallgrimskirkja Kilisesi’nin tepesinden Reykjavik şehir manzarası. Tarihi yapılar görmek isteyen bünye, yola çıkmadan önce bu şehir manzarasını hiç beğenmemişti ama İzlanda ezberleri bozan bir ülke!

Reykjavik’te 2 ana sokak var; Skolavördustigur ve Laugavegur. Barlar, restoranlar ve İzlanda’nın en meşhur kitapçısı Eymundsson  bu sokaklarda. Bir ülke düşünün ki kitapçısının çocuk bölümünde elf, trol, viking ve puffin hikayeleri olsun. Ben puffin denen tatlı yaratığı İzlanda seyahatimden önce duymamıştım bile. Sahillerde yazları yumurtladıkları için Eylül ayında görme şansımız olmadı malesef.

Laugavegur street view
Reykjavik’te gidilebilecek çok güzel barlar var. En eskisi Prikid, gençlere Lebowski, Bravo, yemek için Osta Budin veya Babalu, eşcinseller için Kiki Bar. Türkiye’nin aksine Reykjavik Roasters veya Brennslan gibi üçüncü kuşak kahve dükkanları da oldukça mütevazi.

Reykjavik’te geçirdiğimiz akşamlarda fazla gece hayatı olmadığını düşünmüştük. Ancak son gecemizde sabaha karşı 03:30’da İzlanda’nın Havataşı bizi resimdeki sokağa soktu. O saatte bile kalabalık barlardan taşıyordu. Üstelik bu saatte sokakta tek başına bisiklete binip tecavüze uğramaktan korkmayan kızlar da gördük. İzlanda gerçekten başka bir gezegen gibi…

skolavordustigur street bank QR code
İzlanda’nın %100’ü okuma yazma biliyor. Bu seviyedeki bir toplum banka oturduğunda QR koddan edebi metinler dinleyebiliyormuş. Benim için zurnanın zırt dediği yer
Reykjavik's conference hall harpa
Rekjavik’in konferans ve konser salonu Harpa
city library of reykjavik
Yolum yine bir halk kütüphanesine düştü. Çünkü gelişmiş ülkelerde insanın yolunun üstünde mutlaka dev gibi şehir kütüphaneleri oluyor!!!
foods in iceland
İzlanda’nın pek ayrıcalıklı bir mutfağı yok. Sol alt köşedeki kuzu çorbaları ünlü ancak bildiğimiz kuzu yahnisine oldukça benziyor. Yemek servisi çoğu yerde 21:00’de bitiyor ve mekanlar bar olarak devam ediyor. Gördüğüm kadarıyla fast food namına tanıdığımız markaların hiçbirisi İzlanda’ya girememiş.
milonga at kaffitar cafe reykjavik
Onca yol gitmişim, tango ayakkabılarım da yanımda bir milongaya iştirak etmek farz oldu. İçeridekiler istanbul’dan biri geldiğini duyunca çok mutlu oldular, meğer ertesi gün festivalleri varmış ona geldim sanmışlar. Üstelik hepsi İstanbul’dakiler kadar üst düzeyde dans ediyorlardı. Bazen özgüvenime hayret ediyorum.
reykjavik street graffities
Reykjavik’in grafitilerine de değinmeden olmaz. Kahve içtiğimiz bir dükkanda saatlerce, sabırla yapılan grafitiyi izlediğimde duvarı çizmekten mi boyamaktan mı daha çok zevk alacağımı sorguladım. Bu iş kesinlikle kolay değil

reykjavik street graffities

Biraz da İzlanda’ya gitmek isteyenlerin sorularını yanıtlayayım;

İzlanda’ya nasıl gidilir? İzlanda havalimanı KEF. Buraya kendinizi bir şekilde aktarmalarla falan atmanız gerekmekte. THY ile kuzey ülkelerinden aktarma yapılabilir. Ben kuzey ülkelerinin içinde nispeten ucuz olan Kopenhag’ı hem aktarma hem de uğramışken gezmek için daha uygun buldum.

İzlanda’da nerede kalınır? Reykjavik başkent olduğundan dolayı İzlan’daya uğrayan hemen herkes Reykjavik’te birkaç gece geçirir. Ben Alba Guest House ve Rekyjavik Hostel Village’da kaldım. Reykjavik Hostel Village otel mantığı ile çalışan ancak ortak banyolu, çok temiz, sakin ve merkeze çok yakın. Adanın diğer şehirlerinde car camping ve yine hostel denedik, onlar da oldukça temizdi. Bir yazımda car camping nedir ne değildir ayrıca yazacağım.

Alba Guesthouse in reykjavik
Ortak banyo-tuvaletli Alba Guest House

İzlanda’ya ne zaman gidilir? İzlanda sanırım her zaman ayrı güzellikte bir ülke. Ben gezimi 20 Eylül-2 Ekim arası yaptım. Yazın gitseydim daha sıcak bir havada daha konforlu gezip, puffin denen adaya özgü tatlı yaratıkları da görebilirdim. Daha geç gitsem İzlanda’yı karlı ve hatta donmuş şelaleler görebilirdim. Ancak bu tarihlerde araba kiralayıp tursuz yolculuk yapmak hava şartları nedeniyle çok tavsiye edilmiyor. Hedefiniz İzlanda kuzey ışıkları ise, zorlu kış şartları henüz başlamadan Eylül 15 sonrası ideal zaman.

Aşağıdaki videoda tüm ada turunda gezilebilecek belli başlı şelaleleri görebilirsiniz;

İzlanda’nın dini nedir? İzlanda Lutheran mezhebindendir. Yani azizler ve Meryem Ana’ya dua etmezler. İzlanda’daki tüm ada turumuzda insanlığın olmadığı tarlalarda minicik kiliseler gördük ama cemaati kimdir nedir bir türlü anlayamadım. Meğer Başkent Reykjavik’e olan göç ile yok olan köylerden kalan kiliselermiş.

İzlanda’dan ne alınır? Kuzey ülkelerinin yakası harika motifli kazaklarından alınabilir, ahırlarda falan halk bu kazakları giyiyor gerçekten yerel desenleri. Bir de daha şık bir şey almak isterseniz el yapımı saatlerini öneririm İzlanda milli takımına falan da bu amca saat yapıyor. Marka JS Watch Company.

Reykjavik skolavordustigur street
Dünyanın bir başkenti daha gezilip görülür. Yarın yolculuk İzlanda’nın doğusuna

İzlanda turumun diğer yazıları; İzlanda, Snaefellsness’e gidiş, Snaefellsness, Akureyri, Kuzeyden Doğuya, Buzullar, Güneyden Reykjavik’e

Yazıdaki rotam; Nautholsvik Sahil, Perlan, Hallgrimskirkja Kilisesi, Skólavörðustígur Sokağı, Harpa, Sun Voyager (yazıdaki ilk resim)

Paylaş
Facebooktwitter
Takip Et!
Facebooktwitteryoutubeinstagram

4 Comments

  1. Merhaba yazınızı çok beğendim. Biz de gitmeyi düşünüyoruz. Kuzey ışıkları için ne zamani önerirsiniz?

  2. Merhaba, yazilarinizi cok begendim. Bende bir gun gitmeyi cok istiyorum ama cok pahali. Ucuz izlanda seyahati icin ne onerirsiniz?

    • Çok teşekkür ederim, İzlanda gerçekten pahalı bir ülke. Biz 3 gecemizi car camping yaparak geçirdik. Çok güzel , temiz ve konforlu kamp alanları var. Arabanızda kalıyorsunuz ancak banyo, mutfak tuvalet gibi ihtiyaçlarınız karşılayabildiğiniz bölümler var. Bu şekilde İzlanda gezisi çok ucuza yapılabilir. Gitmeden önce tüm noktaları belirleyip önceden rezervasyon yapılabiliyor.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.