13 Günlük ada turumuzun 6. ve 7. günündeyiz, ilk kez car camping yaptık. Yani arabada yattık. Bu şahane deneyimi ayrı bir yazıda anlatacağım. 2 gün boyunca yarımadada dolanacağız. İzlanda turlarının birçoğu Snaefellsnes Yarımadası’na mutlaka günübirlik de olsa uğruyorlar. Minicik köyleri, boş vadilerin ortasındaki kiliseleri, siyah sahilleri, kraterleri, şelaleleri ile yine bir coğrafya kitabının içine girdik…

Budir Kilisesi

Budir church in iceland
İzlanda’nın en eski ahşap kiliselerinden biri olan Budir Kilisesi

Yollar boyu boş kiliseler gördük ama köy yok! Neyse ki seyahatin başında Reykjavik’ten aldığımız Siminn hat sayesinde bunun gibi her sorumuzun cevabını anında araştırabildik. Meğer Reykjavik’e olan göç nedeniyle köyler zamanla yok olmuş ve çoğu Danimarka sömürge dönemlerine ait bu tarihi kiliseler cemaatsiz ve yalnız bir şekilde kalakalmışlar.

Raudfeldsgja Kanyonu

Raudfeldsgja ravine canyon is in west iceland
Hayatımda gördüğüm tek kanyon Saklıkent ancak etrafındaki müdahalelerden dolayı bir kanyonun doğal ortamında nasıl göründüğünü tam anlayamamışım. Bir adam genişliğindeki incecik yarık o kadar kendine çekiyor ki kedi gibi merakla yarığın içine kadar gittik

Yosunlarla kaplı bu kanyonun girişi yaklaştıkça büyüleyici dev bir yarığa dönüştü. Tepesi ne kadar genişse tabanı o kadar dar. İçinden şırıl şırıl su akıyor. Etrafı bomboş; sağında yine boş bir kilise, solunda minik bir çiftlik, ilerisinde bir krater. İzlanda bizim gezegenden değil diye çok okumuştum, Raudfeldsgja kanyonunda bunu hissettim ama daha bu başlangıçmış.

Arnarstapi Köyü

Bardar saga in west iceland
Koruyucu ruh olduğuna inanılan Bardar Saga anıtı. Bölgede 1928 yılındaki patlamada ölen bir çocuğun anısına yapılmış. Batıdaki Snaefellsnes yarımadasındaki, Arnarstrapi köyünün hemen girişinde
arnastrapi village west iceland snaefellsnes peninsula
Burası İzlanda’nın en çıkık noktalarından biri olan Arnarstapi sahili. Soğumuş lavlardan oluşan bir sahil olsun, simsiyah olsun, dalga da olsun, mağarada da olsun daha ne olsun !

Hellnar Köyü

hellnar is in west iceland
Yarımada gezisinde köy köy dolaşırken kendimizi Hellnar’da bulduk, yine siyah kumsal ve hemen ardında bir köy, İzlanda’da insan kendi yalnızlığıyla geziyor

Hellnar ve Arnarstapi köylerinin arası 2,5 km. Sahil boyunca güzel bir yürüyüş rotası varmış ve hatta yazın bu iki köy arası yürüyüş turları yapılıyormuş ancak biz rüzgarlı ve yağmurlu bir Eylül günü yaşadığımızdan 5 km’lik bu yürüyüşü pas geçtik. Manzarası Haluk Bilginer, Zuhal Olcay filmlerinden fırlamış bir sahneye sahip Fjoruhusid Cafe Hellnar köyün en popüler çay mekanı.

fjoruhusid cafe in hellnar west iceland
İzlanda’nın küçücük köylerinde çok ender oturacak bir cafe bulabilirsiniz, işte onlardan biri, kayalıkların üzerinde dalgalara karşı güzel bir çay molası

Vatnshellir Mağarası

vatnshellir cave in snaefellsnes peninsula formation
Jules Verne’nin dünyanın merkezine yolculuğunun başladığı mağara Vatnshellir. Yolculuğun bittiği Stromboli için mağaranın içinde yön tabelası bile var

Yarımada gezisindeki duraklardan biri de lav akıntılarının soğuması ile oluşmuş Vatnshellir Mağarası. Hava çok soğuk, mağara dışarıdan da soğuk. Dünyanın en komik rehberli turuna katıldık. Kapkaranlık mağarada 45 dakika kahkahalarla gezdik. Çeşitli bölümlerden oluşan mağarada; özenle korunan dik lav formlarını, sadece mağaraya has bir çeşit bakteriyi ve elf kafası formundaki lav kalıntısını gördük. En güzel deneyim ise dünyanın merkezine yolculuğun başladığı Vatnshellir’de fenerlerin kapatılıp dipsiz karanlıkta geçirdiğimiz 60 saniyelik sessizlikti.

Djupalonssandur Sahili

djupalonssandur beach in west iceland snaefellsnes peninsula
Tropik olmayan bir sahil bu kadar güzel olsun. Batı İzlanda’nın siyah lav sahilleri insanı varoluşçu sorgulamalara sevk ediyor

16. yüzyılda İzlanda’nın en önemli balıkçı limanlarından biri olan bu siyah sahilde Nisan – Mayıs arası 60 tekne demirliyormuş. Sayı az gelse de 60 tekne 600 balıkçı demekmiş, insanlık için küçük ama İzlanda için çok büyük bir rakam. Neyse, işe alımlar da bu sahilde yapılırmış. Şöyle ki; 23-154 kg arası olan 4 koca kayadan en azından 54 kg olanı kaldırabilen erkekler kürekçi olabilirlermiş. Kayalar halen sahilde temsili olarak duruyor.

Sahilde 1948 Mart’ında dev gelgit dalgalarıyla sahile vuran trol gemisinin kalıntısı orijinal yeri bozulmadan saklanıyor.

djupalonssandur_beach in west iceland

Saxholl Krateri

Binlerce yıllık dev kraterler İzlanda manzarasının doğal öğelerinden biri. Saxholl’u gördüğümüzde heyecanlandık ama kuzey yazımda değineceğim, google earth’ün bile gördüğü daha dev bir krater maceramız oldu.

Saxholl Crater in west iceland
Saxholl krateri 4000 yaşında ve 109 metre yüksekliğinde. Tepesindeki gözlem noktasına çıkılabiliyor ancak kraterin narin yapısının bozulmaması için patika dışına çıkmak yasak

Kirkjufellfoss

Kirkjufellsfoss in west iceland
İnternette iceland yazınca ilk çıkan resimlerden biri bizim albüme de girmiş oldu

Kirkjufell şelalesi de bana bir hayat dersi verdi; yoğun bir yağmurda Kirkjufell’e vardık. İlk bakışta bugüne kadar gördüğümüz şelalelerin yanında çok cılız geldi ama meğer olay şelale ve arkasındaki harika dağı fotoğraflamakmış. Şelalenin etrafı yağmur çamur demeden makinelerini poşetlerle koruyup fotoğraf çeken turist doluydu, insanlar havayı bahane etmeden anın tadını çıkarıyorlar. Her gezi derslerle dolu işte! Bahane üretmeyi bırakmış bu ruh hali için daha çook gezmeliyim!

Bjarnarhofn Köpek Balığı Müzesi

Uzun zamandır balıkçılıkla uğraşan bir ailenin açtığı etnik bir müze, açıkçası biz girdiğimize pişman olduk. İçeride eski oltalar, ağlar, dondurulmuş hayvanlar ve balıkçılık malzemeleri var ancak balıkçılık bizim için hiç yabancı bir meslek olmadığından yeni ve değişik pek birşey göremedik.

fermentation process of shark meat in bjarnarhofn museum
Kurutulan köpek balığı etleri

Köpek balığının etinde insanlar için zehirli olan üre bulunur bundan dolayı et yenmeden önce bir işlemden geçirilmek zorunda. Et fermante olmak üzere kesilerek tahta kasalarla toprağa gömülüyor birkaç hafta sonra ise çıkartılarak resimdeki gibi kurutulmak üzere asılıyor. Kurutulmuş ette çok yoğun idrar kokusu var ancak Hakarl isimli bu et İzlanda’lıların favorilerinden.

Hakarl is fermented shark meat in iceland
Hakarl, fermante edilmiş idrar kokulu köpek balığı eti

At Toplama

İzlanda’da ilkbaharda ahırlardan salınan atlar ve koyunlar Eylül-Ekim aylarında merkez köylerde yapılan festivallerle toplanırlar. Bu aktivite için kişi başı 500TL’lik turlar bile var. Bizse arabayla kuzeye yollanmışken bir kalabalık gördük, dedik düğün var herhalde bir bakalım. Başıboş dolaşan atlar önce çiftçilerin çabasıyla bir araya getirilip kovalama usulüyle resimdeki büyük alana dolduruluyorlar. Tek tek ayrıştırılarak çiftlik sahiplerinin kenarlardaki bekleme alanlarına yönlendiriliyorlar. Tabi bu arada aylarca özgürce dolaşıp şimdi sıkıştırılmak atları oldukça kızdırıyor, bundan dolayı resimdeki dev çiftçi gibi kuvvetli ve at yönetmeyi bilen adamlar içeride durabiliyorlar. Etraf ise tam bir şenlik, birasını alan bu ayırma işlemini seyretmeye geliyor.

horse gathering in iceland

horse gathering in iceland
Atların hepsi arkamdaki tabelalarda görülen çiftlik sahiplerinin kendi alanlarına yerleştirildi, şimdi sıra gerçekten doğru atı doğru çiftçi mi aldı kontrolü. Nasıl mı? Çiftçiler, atların enselerindeki dijital kimlikleri ellerindeki barkod okuyucu ile okuyorlar. Gelişmiş ülke ile gelişmemiş ülke farkı büyük şehirlerden değil ahırından, çiftçisinden daha iyi ortaya çıkıyor.

Hvitserkur

Denizden su içen dev bir yaratığı andıran bu kaya aslında bir basalt yığını yani bir zamanlar burayı dolduran lav yığınından arta kalan…Denizden dolayı formu bozulmaması için tabanı betonla güçlendirilmiş, 15 metre yüksekliğinde. İsminin türkçesi beyaz tişört, kaynağı ise tepesinde yaşayan kuşların gübreleri.

Hvitserkur in iceland
Karşı sahil Grönland olunca Eylül havası bizi şaşırtmadı, yoğun yağmur ve rüzgara karşı yine de seni gördük Hvitserkur!

İzlanda turumun diğer yazıları; İzlanda, Reykjavik, Snaefellsness’e GidişAkureyri, Kuzeyden Doğuya, Buzullar, Güneyden Reykjavik’e Dönüş

Yazıdaki rotam; Langaholt, Budir Kilisesi, Raudfeldsgja Kanyonu, Arnarstapi Köyü, Hellnar Köyü, Vatnshellir Mağarası, Djupalonssandur sahili, Saxholl Krateri, Kirkjufellfoss, Bjarnarhofn Köpek Balığı Müzesi, Hvitserkur

Paylaş
Facebooktwitter
Takip Et!
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.