Akureyri’ye varışımızla kuzey yolculuğumuz başladı. 2 gün boyunca yakın bölgeleri günübirlik dolaşıp Akureyri’ye döndük, 3. gün ise muhteşem hostel Akureyri Backpackers’tan çıkışımızı yapıp batıya yöneldik. Kuzeyde geçen 3 günün yol hikayesi bu yazıda.

Godafoss

godafoss in north iceland
adını şelaleye atılan pagan tanrılarından alıyor: Tanrıların Şelalesi

Godafoss tanrıların şelalesi demek. Anlatılanlara göre 1000 yılında bölgenin kabile reisi İzlanda adına hristiyanlığı seçince kendisine ait pagan heykellerini bu şelaleye fırlatmış. İzlanda’nın 180 km’lik dördüncü uzun nehri ile beslenen Godafoss 12 metre yüksekliğinde ama gürül gürül!

Dimmuborgir

dimmuborgir in north iceland
İzlanda’nın her yeri lav soğudukça oluşan tarih öncesi manzaraya sahip

Su yüzeyine akan lav buhar bacaları ile patlak verince Kapadokya’yı andıran bu yer yüzü şekilleri oluşmuş. Dimmuborgir özel çalışmalar ile çamurdan arındırılmış ve yürüyüş rotaları ile park formatına dönüştürülmüş. 2000 yıl öncesinden kalan lav formları halen özenle konuyor.

Myvatn Gölü

myvatn lake in north iceland

Myvatn Gölü kuzeyin flora ve fauna açısından en zengin coğrafyasından biri. Her yıl Myvatn’ın etrafında 36 km’lik bir maraton düzenleniyor. İzlanda’yı çepeçevre saran route 1 ana yolu Myvatn Gölü’nü de dolanıyor.

Hverfjall Krateri

hverfjall crater in north iceland

Amacımız yine fokurdayan yeryüzü görmek için Namafjall’a gitmekken km’lerce öteden Hverfjall Kraterini gördük. O kadar büyük ve etkileyiciydi ki direksiyonumuzu hemen kratere çevirdik. Google Earth’ten bile açıkça görülen dev krater Hverfjall’ın tepesine çıkan bir patika varmış.

hverfjall crater on the top north iceland

Kraterin tepesine çıkmak kolay değil, şiddetli rüzgar, ayağın altından kayan siyah kumul ve neredeyse 20 dakika süren dik bir yokuşu göze almak gerek. Hverfjall’ın çapı 1 km. Yokuşu tamamlayınca kendimizi 400 metre yüksekliğinde simsiyah dev bir yarığın tepesinde bulduk. Dünya gözüyle 2500 yıllık kraterde yürümek de varmış…

Namafjall

namafjall geothermal area
Asidik su, kaya ve toprağı çözerek çamura döndürüyor bundan dolayı yerlerde çamurlar kaynıyor. Üstelik kaynama sıcaklığı 200 derece. Tabi ki etrafta doğal kaynağın o bildik çürük yumurta kokusu.

İzlanda’nın doğası yüzyıllarca süren bir değişimin sonucu oluşmuş ve el değmeden korunmuş bundan dolayı insan İzlanda’yı gezerken apayrı bir gezegende dolanıyor hissine kapılıyor. İşte o yerlerden biri Namafjall. Burası magma ile kaynayan bir dağ ve ova. Nereden buhar çıkıyorsa orada yer altı suları kaynıyor demektir. Namafjall’da dağın içinden bile buharlar çıkıyor.

namafjall north iceland
Namafjall’ın kaynayan çamurları
namafjall north iceland
fokur fokur kaynayan bir yeraltı bacası. Yaydığı ses ve buhar her an patlayacak hissi yaratıyor.

Krafla Kaldera

krafla kaldera in north iceland

Kalderanın ne olduğunu ancak görünce öğrendim. Volkan bir yerlerde patlıyor ve yer altındaki magma lav olarak boşalıyor. Magmadan arta kalan boşluklar bazen o kadar dev alanlar olurmuş ki bu boşluklar resimdeki gibi dev çöküntüler yaratırmış. İşte bu kaldera! Bir gün cümle içinde de kullanırım belki.

sheep in iceland
Temmuz 2017 yılında 9 Afgan İzlanda turları sırasında yol kenarında başıboş sandıkları bu koyunlardan birini kesip barbekü yapmak istedikleri için 120.000 İzlanda kuronu ile cezalandırıldılar. Halbuki bu hayvanların hepsi GPS’li. Yılın iki ayı serbestçe dolaşmaları için salınıyorlar.

Bölgenin yakınlarında İzlanda’nın meşhur termali Blue Lagoon’a giremeyenler için bir alternatif daha var Myvatn Nature Baths. Blue Lagoon kadar büyük değil ancak bunaltıcı kalabalığı da olmadığı için güzel bir alternatif.

İzlanda’da termal tesisler haricinde tesis şeklinde olmayan doğal termaller de var mesela bunlardan birisi mağara içindeki doğal termal Grjotagja. Biz meraktan gittik gördük ancak içerideki suyun sıcaklı değişken olabiliyor 43-46 derece arasındaki kontrolsüz suya girmek istemedik. Bu doğal termaller çok fazla da önerilmiyor.

Dettifoss

dettifoss in north iceland

Avrupa’nın en güçlü şelalesi Dettifoss hem sağdan hem soldan farklı yollardan varılan izleme teraslarına sahip. Şelale 100 metre genişliğinde yüksekliği ise 45 metre. Su o kadar kuvvetli akıyor ki sesi tüm arazide inliyor.

dettifoss in north iceland
Tüm bu şelalelerden sonra hangi şelale beni heyecanlandıracak acaba?

Hengifoss

Seyahat boyunca bazı şelalelere gidemedik, ya vaktimiz kalmadı ya da yolları arabamıza uygun değildi. Hengifoss da tırmanış gerektirdiğinden ilk etapta bizi biraz düşündürdü ancak güzel havanın şansı ile şelaleye yaptığımız 1 saatlik tırmanış İzlanda’nın en keyifli gezilerinden biri oldu.

hengifoss in iceland
Hengifoss 118 metreden akıyor kendisi ise deniz seviyesinden 450 metre yukarıda. Manzaranın en güzel yanı yüksek şelaleyi çeviren basalt kayaların arasına sıkışmış kırmızı kil katmanları.

Litlanesfoss

litlanesfoss in iceland

Hengifoss tırmanışının yarısında Litlanesfoss karşımıza çıktı. Yani şelaleye giderken şelale gezdik. İşte İzlanda böyle bir yer. Litlanesfoss’un çevresi altıgen bazalt sütunlarla çevrili. Lav katılaşırken kaya altıgen formda soğumaya devam ediyor ve ortaya böyle bir görüntü çıkıyor.

Skriduklaustur Kültür Merkezi

skriduklaustur culture center in iceland

İzlandalı seçkin yazar Gunnar Gunnarsson’un Reykjavik’e taşınmadan önce yaşadığı evi şu anda devlet müzesi olarak gezilebiliyor. Hengifoss’a çok yakın olan müzede yazarla ilgili detaylı bilgiler ve odaların dizaynı görülebilir ancak bizim gibi yazarı tanımayanların çok ilgisini çekmeyebilir.

road to Hofn norwegian sea waves
Höfn’e gidiş yol manzarası, Norveç Denizi ve kuzeyin geç batan güneşi

İzlanda turumun diğer yazıları; İzlanda, Reykjavik, Snaefellsness’e Gidiş, Snaefellsness, Akureyri, Buzullar, Güneyden Reykjavik’e Dönüş

 

Yazıdaki rotam; Godafoss, Dimmuborgir, Myvatn Gölü, Hverfjall Krateri, Namafjall, Krafla Kaldera, Dettifoss, Hengifoss, Litlanesfoss, Skriduklaustur Kültür Merkezi. Konaklama Höfn.

Paylaş
Facebooktwitter
Takip Et!
Facebooktwitteryoutubeinstagram

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.