Uzun yıllardır eşimle geziyoruz. Yurtiçi ve yurtdışında yaptığım gezilere o kadar detaylı hazırlanıyordum ki bir zaman sonra çevremdeki arkadaşlarıma rehberlik yaptığımı fark ettim. Bundan dolayı hatıralarımı kullanmak isteyenlere yazılı hafızaya ulaşabilmeleri için 2015 yılının Temmuz ayında bu blogu açtım. Gezdikçe evrildim. Kültürlere bakış açım, gezi disiplinim, kendi doğrularım baştan sona değişti ve değişmeye devam ediyor.
Blog sonrası ilk gezim şans eseri İzlanda gibi cennet bir ülke oldu. İzlanda’nın doğal güzelliğinden o kadar etkilendim ki blogun bir misyonu olarak gezilerimi sıfır karbon yapmaya ve bu bilinci yazdıklarımla yaymaya karar verdim.
Doğaya zarar vermeden doğayı dolaşmak ve bunun aslında büyük bir maliyet olmadığını ve hatta çok uğraştırıcı teknik bir iş olmadığını diğer gezginlere ve internette dokunabildiğim insanlara ulaştırabilmeyi umuyorum.
Sıfır Karbon Nedir?
İklim değişikliğine neden olan sera gazlarından birisi de karbondioksittir. Dünyamıza salınan karbondioksit doğamıza birçok negatif etkide bulunur. Bu etkileri minimuma indirgemek için karbondioksit salınımını azaltıcı projeleri desteklemek birçok ülkenin önemli bir hedefi haline geldi. Kyoto Protokolünü imzalayan ülkeler karbondioksit salınımını azaltıcı önlemleri şart koşarken Türkiye’de bu işler henüz gönüllü ilerlemekte. Bireysel olarak ise yaşadığımız doğayı koruyabilmek için hepimizin alabileceği ufak önlemler bulunmakta. Örneğin bazı havayolu şirketleri biletleme sırasında küçük bir ücret karşılığında bireysel karbon ayakizinin silinmesini sağlıyorlar. Ya da biz tercihlerimizde daha çevreci opsiyonları seçebiliriz.
Karbon Ayakizi Nedir?
Hepimizin günlük yaşamımızda arabamızdan, ısınmamızdan, tükettiğimiz elektrikten kaynaklanan karbondioksit salınımlarımız var. Seyahatlerimizde de uçuşlarımız, kiraladığımız araçlar, kaldığımız otellerdeki elektrik kullanımlarımızdan dolayı doğaya zarar veriyoruz. Ne kadar zarar verdiğimiz ise bazı hesaplamalarla ölçülebiliyor. İşte bu ölçüm sonucunda vardığımız değer bizim doğada bıraktığımız karbon ayakizimizdir ve hedefimiz her zaman en azını bırakmak olmalı. Bu pencerenizden sokağınıza çöp atmamanızla aynı mantık aslında.
Karbon Ayakizi Nasıl Sıfırlanır?
Karbon ayakizini hesaplayabileceğinizi birçok site var. Ben, seyahatlerimin karbon ayakizini hesaplamak için climate volunteers sitesini kullandım. Verileri girdikten sonra seyahatiniz boyunca kaç ton karbondioksit salınımı yaptığınızı öğrenebiliyorsunuz. İkinci adımınız ise doğaya saldığınız bu karbondioksiti berteraf edecek bir temiz enerji projesinden size özel üretilen sertifikalardan satın almak. En basit anlatımla rüzgardan elektrik üretmek doğaya zarar veren bir süreç değildir. Yapılan bazı hesaplarla bu üretimden kaynaklanan, temiz enerji belgesi de diyebileceğimiz karbon kredisi sertifikaları satılıyor. Örneğin rüzgar santralinden alınan bu sertifikanın anlamı aynı elektriği üretmek için dünyayı kirleten diğer yöntemlerle arasındaki farkın dünyaya salınan karbondioksit miktarının daha az olduğunun kanıtlanmış olması ve temiz enerjiyi desteklemesi. İşte benim satın aldığım sertifika da bu fark bedeline istinaden hazırlanan bir sertifikadır. İzlanda gezimi hesaplayınca eşimle birlikte doğaya saldığımız karbon miktarı 7 ton çıktı. Yani 7 tonluk salınımımızı dengeleyecek bir sertifikaya ihtiyacımız vardı. Ton ücreti çok uygun olan fiyatlarla sertifikamızı da climate volunteers firmasından satınaldık. Böylece İzlanda seyahatimden dolayı doğaya dolaylı yoldan verdiğimiz zararı temiz enerji yatırımlarını destekleyerek azalttığımıza inanıyorum. İşte bu da sertifikam;
Paylaş

Takip Et!




Selamlar Bengu Hanim,
“Sifir Karbon Gezi” isimli blog yazinizi okudum. Karbon telafisi konusundaki duyarliliginizdan dolayi tebrik ederim. Ucus karbon telafisini simdi Turkce bir site uzerinden Turkiye’deki vakiflar araciligiyla yapmak mumkun: https://karbonsuzucus.com
Begenmeniz, kullanmaniz ve paylasmaniz dilegiyle,
merhabalar, sizin çalışmanız da örnek bir çalışma olmuş. Fayda sağlayabileceğim her konuda destek olmak isterim tabi ki.
sevgiler.