Doğu Karadeniz’e üç defa gittim üçünde de içimde bir buruk hüzünle İstanbul’a döndüm. Göklere uzanan yemyeşil ağaçlar, gürül gürül akan şelaleler, yaz ortasında buz gibi yaylalar, değeri bilinmeyen endemik bitkiler, yöreye özgü yemekleri ile ülkemizin gizli hazinesi Karadeniz.
Doğu Karadeniz turumda Trabzon, Rize ve Artvin’i ayrı ayrı üç il olarak anlatacağım. Bu yazımda Trabzon sonrası gezdiğim ikinci il olan Rize gezisi detaylarım var.
Rize Kalesi
Cenevizliler ve Bizanslılar tarafından kullanılan kale Rize’yi kuşbakışı görmek için şahane bir mekan. Bu tarihi eserimizde de bir adet çay bahçesi bulunuyor.
Çağlayan Konakları
Rize’nin Fındıklı ilçesindeki konaklar düzenli mimarileri ile dikkat çekiyor. Giriş katları ahır olan evlerin birinci katları yaşam alanı olarak tasarlanmış. Bölgenin aşırı nemli olması nedeniyle inşaat malzemesi olarak nemi daha az çeken taş tercih edilmiş.
Kapılar güneye baktığından ve çatı aralarındaki doğal hava akışından dolayı binaların içi yazın serin kışın ise sıcak kalıyor. Konakların yanındaki ahşap ambarlar ise kemirgenlerin çıkmasını engellemek için tekerlek şeklindeki tahtaların üzerine oturtulmuş.
Çay Toplama
Karadeniz’e gelip çay fabrikası gezmeden ya da çay tarlalarında köylülerle çay toplamadan gitmek bu bölgenin önemli bir kültürünü tanımamak demektir. Bir zamanlar fındık olan tarlalar devletin plansız programsız teşvikleri ile tamamen çaya döndürüldü. Neredeyse tüm manzarası çay tarlalarından oluşan bölgede halk yılda 3 defa mahsul alıyor.
Çay, arkasında torba olan özel çay toplama makasıyla bitkinin ucundaki 3 yaprağı alacak şekilde özenle kesilmeli. Toplanan mahsul fabrikada kurutulup eleklerden geçirilerek inceliklerine göre kalitelerine ayrılır.
Fırtına Deresi
57 km. uzunluğundaki Fırtına Deresi Karadeniz’e dökülen önemli su kaynaklarından birisi. Çay tarlaları arasından, taş köprüler altından akan Fırtına Deresi yağan yağmurlarla devamlı değişen bir rafting parkuruna da sahip.
Çamlıhemşin
Çamlıhemşin’in konaklarından misafir olduğumuz bir konakta geçmiş yaşam alışkanlıklarını yerinde ziyaret etme fırsatımız oldu.
Örneğin aşağıdaki resimde yemeğin piştiği ateşin üzerindeki zincir yemeği kısık ateşe almayı sağlıyor. Bu zincirin adı lazca klemuri. Taksim’de Karadeniz yemekleri için gittiğim favori mekanım Klemuri’nin adı da buradan geliyor.
Palovit Şelalesi
2600 m. yükseklikteki şelale 15 metreden gürül gürül akar. Yine Karadeniz’deki diğer şelaleler gibi yeşilin ortasında büyüleyici bir güzellikteki şelaleye araba ile gidilebiliyor.
Zilkale
Zilkale 8. yy.’da Kommenoslarca yaptırılıp, Trabzon imparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da kullanılmıştır. Dik yüksekliği ile gezenleri biraz tedbirli olmaya itiyor.
Avusor Yaylası & Büyük Göl
2400 metrede 80 hanenin olduğu Avusor Yaylası, köylülerin yazın hayvanları ile konaklayıp kışa hazırlık yaptıkları geçici iskanlarından birisi. Karadeniz’e giden herkes bulutların üzerinde hissi yaratan o sis dalgasını görmek ister ya işte Avusor Yaylası’nda biz bulutların üzerine çıktık.
Karadeniz’in en büyük laz yaylası olan Avusor Yaylası’nın araçlarla vardıktan sonra, merkezinden bir saatlik yürüyüş ile 2750 metredeki buzul gölü olan Büyük Göl’e yürüyüş yapmak şart. Hava izin verirse cam gibi berrak suda ancak buz gibi de soğuk suya şöyle bir girilebilir. Ya da en azından sadece ayaklar sokularak suda dayanıklılık yarışması yapabilirsiniz.
Sal & Pokut Yaylası
Rize Çamlıhemşin’e bağlı Sal ve Pokut Yaylaları 2080 metrede yer alıyor. Yaylalara araba ile çıkış yolu oldukça bozuk olmasına rağmen yukarıdaki yemyeşil manzara, ağaç evler, bir görünüp bir kaybolan sis Karadeniz’de aradığım manzarayı sundu.
Sal ve Pokut Yaylası’nın diğer yaylalardan farkı yakınında su kaynağı olmaması ve beton bina bulundurmaması. Sal Yaylası’na sadece bir köyde yaşayanlar buraya çıkıyorlar. Karadeniz’e ikinci gidişimde gezdiğim Pokut Yaylası’nı o kadar beğendim ki üçüncü gidişimde burada bulunan Plato’da Mola isimli pansiyonda birkaç gün kaldım.
Bulut Şelalesi
Ayder’e çok yakında bulunan Bulut Şelalesi görür görmez insanı büyülüyor. Bozuk bir yoldan yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüş yaparak ulaştığımız Bulut Şelalesi, yeşilin ardına saklanmış ancak gürül gürül akarak bizi karşıladı.
Çok yüksekten düşmesine rağmen dikey inişi tek seferde olmadığından dolayı ünü görsel güzelliğinin arkasında kalmış.
Kavron Yaylası
Ayder’den 10 km.’lik araç yolu ile önce Aşağı Kavron’a ulaştık. Aşağı Kavron’da kumanyalarımızla 2300 metre rakımlı Yukarı Kavron Yaylası’na yürüyüşe çıktık. Yemyeşil Karadeniz’de 1800 metreden sonra ağaç yetişmediğinden dolayı yayla yürüyüşlerimiz sis olmadığında muhteşem manzara seyirleri ile geçti.
2.5 saatlik yürüyüşten sonra yukarıdaki Cengovit Çayırı’na ulaşınca fotoğraftaki gibi irili ufaklı birçok göl ve Kaçkar Dağları bizi karşıladı.
Huser Yaylası
Ayder’den 3 km.’lik bir mesafedir. 3000 metredeki Huser Yaylası’na araca binmeden 2-3 saatte yürüyüş ile çıkılabilir. Hava güzelse harika bir manzara, rengarenk çiçekler ve börtü böcek dolu bir yayladır. Zirvesinde minik bir kafeterya da bulunuyor.
Kaçkar Dağı Tırmanışı
Kaçkar tırmanışını blogumun fotoğrafçısı eşim yaptı. Ben de bu sırada Pokut Yaylası’nda sisler arasında durmaksızın kitap okudum. Kaçkara tırmanmak için dağcılıkla ilgilenmek veya teknik bilgiye sahip olmak şart değil. İyi bir yürüyüş kondisyonu olan herkes Kaçkar’a rehber eşliğinde nispeten kolay olan rotadan tırmanabilir.
Kaçkar tırmanışı çıkışı ve inişi ile toplam dört gün sürüyor. Hava koşullarına göre bu süre uzayabilir. Kaçkarlar Türkiye’nin en yüksek dördüncü dağı, zirvesi 3932 metre. Tırmanışın en zor kısmı oksijen azlığından dolayı zirve tırmanışının yapıldığı gün. Tırmanışın en güzel kısmı ise zirvenin tadını çıkardıktan sonra inişteki çiçek tarlalarının arasında farklı kokulara bulanmak.
Rize’de nerede kalınır?
Ayder Yaylası’ndaki Natura Lodge hotel ve Pokut Yaylası’ndaki Platoda Mola misafir evinde kaldım, ikisi de yerel halkla iç içe geçebileceğiniz buram buram Karadeniz kokan mekanlardır.
Gezideki rotam; Rize Kalesi, Fındıklı Çağlayan Konakları, Fırtına Deresi, Çamlıhemşin, Palovit Şelalesi, Zilkale, Avusor Yaylası, Sal&Pokut Yaylası, Bulut Şelalesi, Kavron Yaylası, Huser Yaylası
[contact-form-7 404 "Not Found"] PaylaşTakip Et!