İspanya’nın 15. yy’da en zengin toprakları olan Al Andalus yani Endülüs kabaca güney İspanya’yı ifade ediyor.
Şehir şehir değişen mimari görüntünün ve muhteşem tarihi eserlerinin yanında günümüzdeki güney İspanya yaşamı da apayrı bir deneyim sunuyor. Favorim Sevilla olmakla birlikte her yeri kadim topraklar olan Endülüs turunda nereler gezilir aşağıdaki yazımda detaylıca bulabilirsiniz.
MALAGA
THY’nin bölgedeki tek uğrak noktası olan Malaga Endülüs turu için sönük bir başlangıç sunuyor. Gitmeden önce okunan arap mimarisinden pek eser yok ancak deniz kıyısındaki kent, mutlu ve huzurlu sakinleri ile günümüzde çok güzel bir yeme-içme mekanı olmuş.
Malaga’da nereler gezilir?
Malaga Katedrali: Tüm hayatımda gezdiğim en güzel katedrallerden birisi. Soğuk gotik katedrallerin aksine sımsıcak sarı kubbeleriyle ve bolca detay işlemeleri ile uzun uzun gezilmeyi hak ediyor.
Picasso Müzesi: Picasso burada doğduğu için gezginlere çok güzel reklamı yapılmakla birlikte burası Picasso’nun pek umurunda olmamış. 19 yaşında Paris’e taşınmış ve hayatına yön veren şehirler arasından Malaga’yı terk etmiş. Malaga’da büyük bir Picasso müzesi var ancak eserleri Barcelona veya Paris’teki kadar meşhur çalışmalar değil. Doğduğu evi ise gezmeye değer bile bulmadım açıkçası.
Malaga Limanı: Kentin güneyde dikdörtgen uzanan Malaga Parkı’nın hemen altında modern mimariyle döşenmiş bir liman var. Denemeye vaktim olmadı ancak orada yaşayan arkadaşlarımız restoranlarının keyifli olduğunu söylemişti.
Bunların haricinde Malaga’da gezilecek yerler; alışveriş caddeleri, Arap döneminde emirin ikamet ettiği Alcazaba Sarayı, Endülüs dönemine ait kalıntıların olduğu şehrin tepesindeki Gibralfaro (Tarık’ın Feneri). Bunları ben maalesef havanın yağmurlu olması ve 7 aylık bebeğim nedeniyle görmedim. Ayrıca Malaga Cebelitarık Boğazı’na 100 km uzaklıkta. İngiltere vizeniz varsa İspanya gezisine Afrika manzaralı İngiltere toprakları da ekleyebilirsiniz.
Malaga’da ne yenir?
El Pimpi Malaga meydanında bulunan oldukça turistik ve lezzetli bir restoran.Ya da yakınındaki La Plaza aynı şekilde turistik bir yer. Her ikisinde de bol bol tapas yenilebilir. Turistik derken bizdeki intiba hemen lezzetsizdir ya Barcelona’da dahil, İspanya’da turistik olup paramı çöpe attığım restorana denk gelmedim. Menülerinde bir standart hepsinde var. Fotoğraftaki Noviembre Cafe Picasso Müzesi’ne çok yakın bir amerikan restoran.
Gurme makarnaları harikaydı. Güzel bir alışveriş caddesi olan Calle Marques de Larios caddesindeki Cafe Central yerel bir tapasçı.
La Teteria onlarca farklı çay çeşidinin olduğu yerel bir cafe. Taptaze deniz ürünlerini ucuza yemek için en güzel adres her zaman balık pazarıdır, Malaga’nınki Mercado Central Atarazanas. Buradaki bütün restoranlar açık ara favori.
JUZCAR
Malaga’dan batıya doğru 2 saat uzaklıkta minicik bir köy. 2011 yılında Sony pictures Şirinler filminin tanıtımı için bu köyü 4000 litre boya kullanıp masmaviye boyar. Köyün kilisesi ve mezarlıkları bile mavi renkte. Gerçekten şirinler köyü kadar sevimli olan köye yıllık turist akını 300 kişiden 80.000’e çıkınca köyün tekrar beyaza boyanması oylama ile iptal olur.
RONDA
Tüm Endülüs turumda Sevilla’dan sonraki ikinci favorim Ronda şehri oldu. Keşke daha iyi bir araştırma yapsaydım Ronda’da da bir gece mutlaka kalmak isterdim. Ronda’nın ikonik manzarası eski ve yeni şehri birleştiren, 1700’lü yıllarda yapılmış heybetli uzanan taş köprü. Altındaki derin vadiden yukarılara uzanan görüntüsü muhteşem. Adı Puente Nuevo olan köprünün alt kanatları esiden hapishane olarak kullanılmış.
Ronda’nın listemde ikinci sırada olmasının asıl nedeni ise daracık sokakları, sokaktaki canlı yaşamı ve insanı içine girer girmez kendine ait hissettiren atmosferi oldu. Bir şansım daha olursa köprüye bakan otellerden birinde bir gece konaklamayı bir köşeye yazdım.
Ronda’da öğle yemeğimizi hemen köprünün yanındaki EL Puente Restoran’da yedik. Şehrin en turistik yerinde olmamıza rağmen paellalar muhteşemdi.
Ronda’nın en önemli özelliği ise boğa güreşlerinin burada resmileşmiş olması. Ülkede zaten bilinen güreşler Rondo’da belli kurallara bağlanarak ilk burada önem kazanır. Plaza de Toros işte bu boğa güreşi alanıdır.
Tam daire şeklindeki arena şu anda müze gibi gezilebiliyor. Girişinde basamakların altında kıyafetler, kılıçlar ve en meşhur dövüşçülerin resimleri sergileniyor. Bizim çok uzak olduğumuz ve vahşet denilebilecek boğa güreşi İspanya’nın kültürünün bir parçası. Bunu düşünce biraz daha rahat geziliyor.
Ronda’dan sonraki durağımız Cadiz şehrine çok yakın olan Puerto Real’di ancak o kadar sevmedik ki Cadiz’e uğramayı da iptal ederek rotamızı Sevilla’ya çevirdik.
SEVILLA
Endülüs dendiğinde bence aslında Sevilla denmek isteniyor. Araplar Sevilla’da 500 yıl kalmışlar ve neyseki Endülüs Emevi mimarisinin bozulmamış örnekleri, minicik portakal ağaçlarıyla sıralı daracık sokaklar daha şehre varır varmaz insanı etkiliyor. Sevilla’da gezilecek yer bol ve şehir yaya gezmek için tam bir cennet, bundan dolayı burayı en az 4 gece planlamanızı tavsiye ederim.
Sevilla’da nereler gezilir?
Mushroom-Metropol Parasol: Sevilla’nın 2011 tarihli en modern yapısı. Mantar şeklindeki dev ahşap yapı tarihi mimarisine hayran olduğum şehirde beni üzmeyecek kadar etkileyiciydi. Tepesine çıkılıp dolaşılıyormuş ancak biz gittiğimizde her çıkış kapalıydı. Devasa olmasına rağmen harika fotoğraf veriyor. Katedrali merkez alırsak, burası katedrale 5 dakika yürüme mesafesinde mutlaka görülmeli.
Guadalquivir Nehri’ne doğru daracık ara sokaklarda kaybolarak bir yürüyüş.
Sevilla Katedrali: Dünyanın en büyük gotik katedrali. Yani şehre gittiğinizde şöyle bir iki adım attıktan sonra karşınıza mutlaka çıkıyor. Tek bir fotoğraf karesine sığdırmak mümkün değil. Minik bir meydanda göğe doğru sivrilerek uzayan, ihtişamı içeri girince daha da iyi anlaşılan bir katedral. Ben burayı gezince Avrupa’da kolay kolay başka katedrallere girmemeye karar verdim.
Sevilla Katedrali 15 yy.’da yapılmış. İçerisi çok büyük, 40 noktası var görülecek, bunlardan çoğu minicik şapeller oluşan odacıklar, ana bölmede de ayrı ayrı gezilecek detaylı bakılacak işlemler var. Bundan dolayı Sevilla Katedrali’ne 2 saat ayırmanızı öneririm.
Sevilla Katedrali’nin asıl büyük alanı parçalara bölünmüş gibi, mesela bir bölümü Kristoph Colomb’un Amerika yerlilerinin katledilmesi ile sahip olduğu altınlardan yapılmış pırıl pırıl altar panosunu görmemek mümkün değil. Bundan dolayı Katedralin içinde Colomb’un tabutu da bir heykel olarak yer alıyor. Kapılarından çan kulesine baskın görkem ve ihtişamın tek bir mesajı var tabi ki; artık hristiyanların dönemi.
Sevilla Üniversitesi: Eskiden tütün fabrikasıymış, mimarisi güzel. Özellikle gitmeye gerek yok ancak yakınlarındaysanız girip gezin bence.
La Torre Del Oro-Altın Kule: Eskiden nehirden Sevilla şehrine girişin kontrolü buradan sağlanırmış. Cervantes’in burada yattığı söyleniyor. Şimdi Denizcilik müzesiymiş. Benim gezmeye fırsatım olmadı.
Alkazar Sarayı (Real Alcazar): Endülüs’te görülen mimari biçim mukarnastır. Yani yıldız, kare daire gibi iç içe geçen formların bezemesidir. Bu sanat Endülüs gezisinde hem El Hamra Sarayında hem de Alkazar Sarayında o kadar incelikli, dantel gibi işlenmiştir ki gezerken bunu yapan ustalara saygı duymamak mümkün değil.
Alkazar Sarayı ilk 3. Abdurrahman zamanında yapıldı ancak büyümesi ve tekrardan canlanması müdejar (müdeccen) tarzda yani hristiyan yönetimine giren müslümanların inşaası ile gerçekleştiğinden her ne kadar müslüman yönetimlerden kalmış gibi görünse de aslında Kral Pedro için yapılmıştır. Ben El Hamra’dan önce gördüğüm için çok etkilendim, incecik işlemeler, simetri ustalıkta zirve yapmış gibiydi ta ki El Hamra’ya kadar.
Gıybet de yapayım, Game of Thrones’un Water Gardens of Dorne sahneleri tam olarak burada çekilmiş ve çok seyrek kullanılsa da Alkazar Sarayı İspanya Kralının resmi ikametgahıdır. Sevilla’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi.
La Plaza de Espana (İspanya Meydanı): Barcelona’da düzenlenen Expo Fuarı sırasında 1928 yılında Sevilla’da da küçük bir Amerikan Expo düzenlenir. Plaza de Espana ispanya’nın 16. yy ne kadar zengin olduğunu hatırlatmak amacıyla yapılmış. Meydandaki kulelerden biri Kral 2. Fernando’yu diğeri katolik eşi İzabel’i temsil ediyor. Bu karakterler İspanya Krallığını birleştirip, hristiyanlaşma sürecini tamamlayan kişiler. Tabi bu süreç meydanlarda yakılan yahudiler ve müslümanlar ile gerçekleşiyor.
İhtişamlı yapı sömürge kolonilerin olduğu Güney Amerika’ya bakar. Köklere gönderilen atıf nedeniyle Yunan ve Roma döneminden motifler de yer alıyor. Ortadaki su yolu okyanusu, 4 köprü ise İspanya’yı kuran 4 krallığı gösteriyor. Starwars’un naboo gezegeni burada çekilmiş.
Sevilla’da ne yenir?
İspanya’da tapas yenir, Sevilla’da herşey! Buraya yazacağım restoranlar sadece bir Türk bu restoranda yemiş ve hastanelik olmamış örneği içindir, yoksa istediğiniz her restorana girin mutlu çıkacaksınız.
Taberna la Alambique Katedrale 2 dakika mesafede Alfalfa meydanında gelen geçeni, oynayan çocukları falan izleyip harika tapaslar yiyebileceğiniz bir pub. Bar Eslava overrated bir tapasçı, biz gittğimiz yola, beklediğimiz zamana ve gelen küçücük porsiyonlara üzüldük. El 3 De Oro fotoğraftaki gibi kağıt külahta, kızartma fast food deniz mahsülleri satan bir cafe, taneyle sipariş veriliyor iki yengeç, bir ahtapot alıp külahtan patlamış mısır gibi yiyebilirsiniz.
Daracık sokaklardayken keşfettiğim El Rincon De Murillo‘daki buz gibi sangriayı hala unutamadım. La Azotea Santa Cruz, açık ara Sevilla’nın denediğim en iyi restoranıydı, yemeklerin hepsi gurme düzeydeydi.
CORDOBA
Arapların Endülüs’e adım atmasıyla Cordoba müslümanların ilk başkenti kabul edilir. Karanlık Avrupa, dönemin ilerici müslümanları ile aydınlanma çağına girer. Zamanın en ilerici şehirlerinden biri olan Cordoba ilk adım attığım anda çoraklığın içindeki bembeyaz evleri ile beni hiç mutlu etmedi. Sevilla’nın sımsıcak sokaklarından sonra Cordoba bana soğuk geldi ancak burada Mezquita yani Kurtuba Cami var ve Endülüs turunun olmazsa olmazlarından. Bu yüzden Granada’ya giderken yol üstü uğramak için mutlaka durulmalı. Sadece havaya dikkat! Malaga’da hırkayla gezerken Cordoba’da sıcaktan pişebilirsiniz.
Kurtuba Cami-Mezquita: Hükümdar Abdurrahman büyük bir cami yaptırmak ister ve eskiden kilise olan bir yapının üzerine görkemli Kurtuba Cami’yi inşa ettirir.
Bu inşaat için birçok ülkeden mermerler, kıymetli taşlar, mozaikler ve ağaçlar getirtir. Onca cami, kilise gezdim sanırım henüz Arap Yarımadası’na hiç gitmediğimden bu kadar değişik bir mimari hiç görmedim.
Zaten sütunlar ormanı diye anılan Kurtuba Cami girer girmez içindeki 856 kolonuyla insanı sarıveriyor. Derinlik duygusu görsele dönüyor. Maalesef kiliseye çevrilirken 157 kolon yıkılmış. Şu anda burası müze olarak geziliyor. Pazar giderseniz ziyaret saatlerini kontrol edin 11:30-15:00 arası kapalı ve 15:00’te Kurtuba Cami’nin güneş altındaki bahçesinde yüzlerce kişilik bir kuyruğa giriliyor.
GRANADA
Arapların Endülüs’te düşen son kalesi Granada’dır ve Endülüs’ün en değerli eseri El Hamra Sarayı Granada’dır. Genel olarak Sevilla kadar Arap mimarisi kalmamış şehirde bundan dolayı Endülüs turunun sadece El Hamra Sarayı ve kısa şehir turu için iki veya üç geceden fazla kesinlikle önermem. Granada’da öğlen vakti neredeyse tüm dükkanlar kapalı, Endülüs turumda siestayı en çok Granada’da hissettim.
Granada’da nereler gezilir?
El Hamra Sarayı: Yer olarak merkeze çok yakın olmadığından ve bir tepede bulunduğundan mutlaka araçla gidilmesi gerekiyor. İspanya’da hüküm süren son hanedan Nasrilerden kalan El Hamra Sarayı Granada’daki emirlerin sarayı olarak 13. yy da inşa edilmiş.
Girişi için mutlaka 1 ay önceden internetten bilet alınmalı. Bilet alırken sabah veya öğleden sonra turu seçiliyor ve bundan bağımsız Nasrid Palace giriş saati belirtiliyor. Biz bileti kapıdan alırız dedik ancak 8’de açılan gişelere insanlar 6’da sıraya giriyorlar ve sadece 200 bilet satışa çıkıyor yani 08:15 gibi biletler bitmiş oluyor. Biz bu sorunu internetten bulduğumuz Tiqets isimli firmayla, iki katı fiyat vererek ama rehberli tur ayarlayarak aşabildik. Ancak bu tatsız deneyim sayesinde hiç aklımızda yokken rehberli El Hamra turu yaparak bilgi dolu ve derli toplu bir gezi yapabildik.
Avlulardan odalara, bahçelere, fıskiyelere geçişli mimarisi ile incecik dokusu anlatıldığı kadar büyüleyici. Tüm işlemelerin arasında ise devamlı tekrar eden bir cümle var: “La Galibe İllallah: Allah’tan başka galip yoktur.”
El Hamra’da nereler gezilir?
Aşağıda yazdığım sıra sabit bir gezi rotası değildir ancak rehberimizin bizi gezdirdiği en bütünleşik rota sanırım.
Adalet Kapısı burası üzerinde bazı semboller olan bir giriş kapısı gibi
5. Carlos Sarayı gezinin en hantal kalıntısı. Carlos kıskançlığından koca bir alana dev gibi bir yapı yaptırmak ister ancak yarım kalır. Bu bina bize o dönemde hristiyanlığın El Hamra Sarayı’na yaklaşabilmek için estetikten ne kadar uzak olduklarını gösteriyor
Alcazaba Kalesi hemen El Hamra’nın karşısında bulunan klasik bildiğimiz kale burada vakit kaybetmeden yola devam etmeli
Giriş Mexuar salonundan, Mersin Avlusu, Elçiler Odası ile devam ediyor.
El Hamra’nın ikonik güzelliklerinin bir arada toplandığı Nasrid Sarayı, meşhur Aslanlı Avlu ve El Hamra’nın en eski bölümü olan Partal’la devam ediyor. En son General Life denen iç içe geçmiş ve yazlık saray gibi düşünülmüş muhteşem bahçeler geziliyor.
San Nicholas Meydanı: El Hamra Sarayı’nın karşısındaki tepe. Burası da Saray kadar popüler çünkü en güzel fotoğraflar San Nicholas Meydanı’ndan çıkıyor. Granada merkezden yavaşça tabamvay gidilebilir.
Bunların haricinde Sevilla’dan sonra girmek istemediğimiz Granada Katedrali’de görülebilir.
Granada’da ne yenir?
Pedro Almadovar film setini hatırlatan Granada Cafe‘ye hastalığımız nedeniyle sığındık ancak burada mutlaka yerellerle bir çay içilmeli. San Nicholas meydanında lezzet olarak hiç önermeyeceğim ama manzarası harika El Huerto de Juan Ranas‘ta birşeyler içilebilir, burada yemek için Plaza Larga’da Bar Roca güzel tapasların olduğu bir restoran.
Endülüs Tarihi
Emevi Hanedanlığı hüküm sürerken Müslüman topraklar Kuzey Afrika’ya kadar genişlemiştir. Hemen karşı kıyadaki Endülüs hem siyasi olarak karışık bir durumda hem de zengin topraklardı. Cebelitarık Boğazı’na adını veren Tarık Bin Ziyad komutasındaki ordunun 711 yılında Vizigot’larla yaptığı savaşta Kral Rodrigo ölmüş, başkent Toledo düşmüştü. Conquista yani 781 yıl sürecek fetih ve dönemin bilim, ilim alanındaki ilerici müslümanlarının rönesansa öncü olacak bilgi birikimlerini bölgede yaymaları böyle başlar. 1492 yılındaki reconquista yani yeniden fetih ile hristiyanlar gücü gittikçe düşen müslümanlardan toprakları geri alırlar.
Endülüs’ün kısa tarihçesi şöyledir; Müslümanlar 711’deki fetih ile İber Yarımadası’nda kuzeye ilerlerken 756 yılında Abbasilerin Emevi katliamından kaçan 1. Abrurrahman Cordoba’da Endülüs Emevi devletini kurar.
3. Abdurrahman Abbasiler’e ve kuzeyde yayılan şii Fatimilere karşı halifelik ilan ederek Endülüs Emevi Emirliği’ni Halifeliğe dönüştürdü. Bu rekabet İslamın altın çağını da tetikler. 3. Abdurrahman hristiyan ve yahudi akademisyenleri de Avrupa’nın en büyük şehri olan Cordoba’da kabul eder. Zamanla otorite boşluğu, acımasız ve güçlü bir askeri lider olan Ebu Al-Mansur’un öldürülmesi ile Endülüs Emevi Halifeliği 10. yy’da emirliklere bölünür.
Zamanla Müslüman hakimiyetini yitiren Sevilla ve Cordoba’dan kaçanlar, müslüman emirliklerin olduğu küçük şehirlere yerleşirler. Bunların en iyi örneği Granada’daki Nasrid Emriliği’dir. Granada 14. yy’da bölgedeki en güçlü İslam merkezi konumundadır ve İber Yarımadası’nın da en zengin ve ilerici şehridir. 11. yy’da yapımına başlanan El Hamra Sarayı işte bu döneme aittir.
15.yy’da ise Katolik Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabella Granada’yı kuşatarak tüm bölgedeki yüzlerce yıllık müslüman yönetimine son verirler.
Gezi rotamız: Malaga (2 gece), Juzcar, Ronda, Puerto Real (1 gece), Sevilla (3 gece), Cordoba, Granada (3 gece), Malaga (1 gece)
PaylaşTakip Et!
Merhaba, yurt dışında araba kiralamayla ilgili aşağıdaki konuları nasıl çözüyorsunuz? Ben Fransa gezim için ilk kez araba kiralayacağım ancak seçim yapmakta zorlanıyorum.
-Araba kiralarken firmaya nasıl karar veriyorsunuz
-Full sigorta mı yaptırıyorsunuz
-Firma ile rezervasyonu nasıl yapıyorsunuz
-Booking.com gibi birçok firmanın olduğu siteleri kullanıyor musunuz?
çok teşekkürler
Merhaba, araba kiralarken en ucuza gitmiyorum, biraz bildik olmasında fayda var. karşılaştırmalı fiyatlar veren siteler var. Dikkat edilmesi gereken konu km. sınırı var mı. Temel sigorta yaptırıyorum. Internet üzerinden rezervasyon yapıyorum KK bilgisi ile tanıdık firmalar zaten böyle çalışıyor. GPS pahalı cep telefonuna data hattı almak daha ucuza gelebilir. Ülke değiştirilip uzun yol katedilecekse ülke sınırlaması var mı kontrol etmek gerek. Bir de araba kiralarken yol üstündeki otoban kartlarını firma hallediyor mu sormak gerek. Türkiye’de kiralamada dolu depo teslim edilir. Yurtdışında bu değişiyor, dolu al boş getir boş al dolu getir olabilir.
iyi tatiller.