Trabzon ve Rize‘den sonra Doğu Karadeniz Turlarının son durağı Artvin. Artvin merkez, Gürcistan ile sınır kapımız olan Sarp sınır kapısı görülebilir. Asıl tur ise Artvin’in gizli kalmış cenneti Maçahel!
Maçahel
Üç Doğu Karadeniz seyahatimin en sevdiğim yeri Maçahel oldu. Gürcistan sınırında, Karçal dağlarında bir cennet köşesi. Endemik bitkileri, şelaleleri, yemyeşil ormanları ile hayalimdeki Karadeniz işte burasıydı.
Maral Şelalesi
Maral Şelalesi, Maçahel’in Camili Köyü’nden yaklaşık 8 km.uzaklıktaki Maral Köyü’nde bulunuyor. Şelale, yeşilin ortasında 64 metre yükseklikten akıyor. Maral Şelalesi’nin tabanına varabilmek için dik merdivenli bir yoldan inmek gerekiyor. Parkur çok kolay olmasa da tabandaki yağmur damlalarında ıslanmaya değer.
Camili Köyü
Köydeki TEMA Nihat Gökyiğit Eğitim ve Araştırma Konukevi mutlaka ziyaret edilmeli. Burada iyi standartlarda konaklama yapılabildiği gibi, restoranında yemek yenilebilir, arıcılık hakkında bilgi alınabilir ve bölgeyi anlatan belgesel izlenebilir.
Merkezdeki rengarenk ahşap cami gezilebilir.
Borçka Karagöl
Doğal güzelliğini korumuş heyelan set göllerimizden birisi Borçka’daki Karagöl. Yeşille çevrili, yer yer sisli göl etrafında yaklaşık bir saat süren yürüyüşü mutlaka öneririm. Günübirlik ziyaretçiler olmadan tadını çıkarmak isteyenler için Karagöl etrafında karavan ve kamp turizmi de yapılabiliyormuş.
Karadeniz’de nerede kalınır?
Artvinde deniz kıyısındaki Sarp Otel, Maçahel’in Camili köyünde Tema konukevinde veya daha doğal bir ortam için Efeler Köyü’ndeki pansiyonların birisinde, Rize’nin Pokut Yaylası’nda Plato’da Mola Pansiyon’da, Ayder Yaylası’nda Natura Lodge’da kaldım ve hiçbir problem yaşamadım.
Karadeniz’de ne yenir?
Akçaabat’ta köfte, balık, hamsili mücver, laz böreği, kavrulmuş fasülye turşusu, mısır ekmeği, kuymak, karalahana çorbası benim favorilerim.
Yazımdaki rotam: Maçahel merkez Camili Köyü, Maral Şelalesi ve Borçka Karagöl
PaylaşTakip Et!